Τα Γιάλτρα αποτελούν ένα απο τα αρχαιότερα μέρη της Ελλάδας. Βρίσκονται στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού της Ευβοίας, Απο τα λουτρά των γιάλτρων στην απέναντι πλευρά βρίσκονται η Αιδηψός (η οποία είναι μια απο της αρχαιότερες λουτροπόλεις με αξιοσημείωτη ιστορία) και η Ακρίτσα. Το χωριό το οποίο είναι κτισμένο μέσα σε ένα κατάφυτο μέρος, σε υψόμετρο 150 μέτρων έχει θέα τον βόρειο ευβοϊκό και τον κόλπο των Γιατρών.
Αν ψάξουμε τα ιστορικά στοιχεία για την δημιουργία τους, θα δούμε ότι συμφώνα με τους αρχαιολόγους η περιοχή κατοικήθηκε από τα αρχαία χρόνια. οι πρώτοι που κατοίκησαν στην περιοχή ήταν Αθηναίοι. Τους συναντάμε εδώ την περίοδο των Ελληνοπερσικών πολέμων, περίπου τον 5 αιώνα Π.Χ. Είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι είχαν εγκατασταθεί μόλις 2 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την σημερινή θέση του χωριού. Την παραλία (λουτρά των Γιάλτρων) οι ντόπιοι τα αποκαλούν μπάνια λόγω των ιαματικών πηγών που βρίσκονται εκεί. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε το γεγονός ότι τα νερά έχουν ένα στοιχείο επιπλέον απο αυτά που έχουν τα λουτρά τις Αιδιψού. Επίσηςνα τονιστεί ότι στην περιοχή έχουν βρεθεί τμήματα από τα λουτρά που είχαν κατασκευάσει απο Ρωμαίους.
Με το πέρασμα των αιώνων το χωριό μεταφέρθηκε σε άλλη τοποθεσία λόγο των επιδρομών που δέχονταν οι κάτοικοι αοι πειρατικά και Τούρκικα πλοία. Έτσι μεταφέρθηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, από το οποίο μπορούσαν να ελέγχουν τη θάλασσα καθώς και να είναι δύσκολο στην πρόσβαση για τους επιδόξους κατακτητές.
Σήμερα στα Γιάλτρα μπορούμε να βρούμε ακόμα κτίρια που διατηρούν τον παραδοσιακό τους ρυθμό όπως παλιά πετρόκτιστα κτίσματα του 18 αιώνα. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικόλαου ο οποίο κτίστηκε το 1884, και αποτελεί το κεντρικό ναό του χωριού. Επίσης στον κεντρικό δρόμο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση η παλιά βρύση του χωριού κατασκευής 1904.
Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύση μια εντυπωσιακή διαδρομή πηγαίνοντας προς το χωριό. Ο δρόμος είναι παράλληλος με τον αιγιαλό του κόλπου των Γιάλτρων ο οποίος μοιάζει σαν μεγάλη λίμνη και τα νερά είναι πάντα ήσυχα. Ενώ το πράσινο αγκαλιάζει με μαγευτικό τρόπο όλο το μέρος. Επιπλεόν υπάρχουν πολλά μικρά εκκλησάκια στο μήκος του δρόμου τα οποία συμπλητώνουν την ομορφιά του τοπίου της ευρήτερης περιοχής.
Τα Γιάλτρα διαθέτουν μεγάλο μήκος ακτογραμμής ,περισσότερο γνώστή είναι τα "Μπάνια" με τα λουτρά των ιαματικών νερών στο σημείο αυτό βρίσκονται και τα Sianos Rooms . Η ονομασία του χωριού σχετίζεται με τις ιαματικές πηγές, και προέρχεται από τις λέξεις υγειά & λουτρά. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία, την αλιεία, γνωστά είναι τα κρασιά των Γιάλτρων τα οποία εξάγονται σε πολλές χώρες. Υπάρχει επισκέψιμο οινοποιείο μέσα στο χωριό για όσους θέλουν να απολαύσουν τον τοπικό οίνο. Η ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή έκανε πολλούς κατοίκους να ασχοληθούν με τα τουριστικά επαγγέλματα.
Πως θα πάτε, με αφετηρία τα Λουτρά Αιδηψού στην διαδρομή για την Ιστιαία, μετά το χωριό Αιδηψό στην αριστερή πλευρά του δρόμου συναντάμε τον καινούργιο περιφερειακό δρόμο που οδηγεί στα Γιάλτρα.
Αποστάσεις : από τα Λουτρά Αιδηψού 15 χιλιόμετρα, από τον Αγιόκαμπο 21 χιλιόμετρα, και από την Ιστιαία 30 χιλιόμετρα. Η απόσταση από τα Γιάλτρα έως την Χαλκίδα είναι 123 χιλιόμετρα, μέσω Λουτρά Αιδηψού, Λίμνης.